GOTS - biologisch katoen

 

Zendee heeft ook dameskleding van biologisch katoen. Kleding die eerlijk gemaakt is. Wat houdt dit nu precies in? De kleding is vrij van kinderarbeid en gemaakt in een veilige werkomgeving. De kleding is gemaakt in een gecertificeerde fabriek met het GOTS-keurmerk (Global Organic Textile Standard). Dit betekent dat er gecertificeerde organic cotton gebruikt wordt (minimaal 95% van al het materiaal moet biologisch zijn) en dat deze op een verantwoorde manier wordt verwerkt zonder het gebruik van schadelijke chemicaliën:

- Het laten groeien van de gewassen gebeurt zonder schadelijke chemicaliën, waardoor het veiliger is voor de boeren en beter voor de grond. Ook later in de verwerking van het katoen is dit beter voor de medewerkers.
- Bij het verbouwen van biologisch katoen wordt minder water verbruikt dan bij 'gewoon' katoen en er komen minder broeikasgassen vrij.
- De fabrieken waar de stoffen worden geproduceerd worden regelmatig gecontroleerd en zijn vrij van kinderarbeid en dwangarbeid. Tijdens de stof-productie worden geen gevaarlijke chemicaliën gebruikt.
- De stoffen zijn vrij van toxische stoffen en dus veilig op je huid.

De stoffen 'in het echt'

Wat maakt biologische stoffen anders dan 'gewone' stoffen? Eigenlijk zie je aan het uiterlijk van de stoffen niet veel verschil! Het verschil zit hem in de productie van de grondstoffen en het maak-proces van de stoffen in de fabrieken. Er zijn enkele goede eigenschappen die de keuze voor biologische stoffen kunnen beinvloeden. Door het gebrek aan chemische stoffen en pesticiden tijdens de productie is de stof beter voor de huid en zijn de stoffen anti-allergeen.

Duurzame kleding en duurzame materialen

Kleding van biologisch katoen gaat langer mee als gevolg van de natuurlijke samenstelling. De vezels van het katoen worden niet afgebroken door de chemicaliën waardoor de vezel sterk blijft en niet afbreekt. Bovendien is organic cotton zachter, dikker en steviger waardoor het minder snel slijt. Biologisch katoen is puur, natuurlijk en zeer ademend voor de huid. Doordat er geen bestrijdingsmiddelen en chemische behandelingen plaatsvinden bij de productie van biologisch katoen, komt het natuurlijke evenwicht van de huid niet in gevaar. Er worden tijdens het kweken en bij de verwerking van biologisch katoen geen toxische stoffen gebruikt waardoor het organic cotton vrij is van synthetische gifstoffen. De producten zijn hierdoor ook vrij van irriterende of schadelijke kleurstoffen. Bij het verfproces wordt standaard veel water gebruikt om te spoelen. Het spoelwater wordt nu gezuiverd en opnieuw opgenomen in het productieproces.

Wat is gecertificeerd biologisch katoen (GOTS)?

Biologisch katoen is katoen dat geteeld is zonder pesticiden en gesponnen is zonder chemicaliën. Het biologische label wordt door de boeren verkregen als de grond ten minste drie opeenvolgende jaren vrij is van synthetische pesticiden. Onafhankelijke certificatie-instellingen controleren deze bedrijven volgens strenge uniforme normen. De certificering is inclusief inspecties van akkers en verwerkingsinstallaties, gedetailleerde registratie en een periodieke controle van bodem en water om ervoor te zorgen dat de telers en verwerkers voldoen aan de normen die zijn gesteld. Certificering van biologische katoenproductie zorgt voor een betrouwbaar eindproduct en het garandeert de koper de biologische status van het product.

Eerlijke prijs en gezondheid voor de boeren

Boeren worden niet blootgesteld aan chemicaliën, bestrijdingsmiddelen, synthetische pesticiden en meststoffen. Hierdoor komt hun gezondheid niet in gevaar en ze krijgen een eerlijke prijs voor het geteelde biologische katoen.