Biologisch katoen van Zendee

biologisch katoen zendee

Denk jij bij biologisch ook aan eten en geitenwollen sokken? Wat je misschien nog niet wist is dat ook stoffen biologisch kunnen zijn? Wil je nu wel eens weten wat het verschil is tussen biologische katoenen stoffen en "gewone" stoffen? Lees dan even mee. Dan weet je ook meteen waarom  Zendee liever dameskleding van biologisch katoen gebruikt :-).

Biologisch katoen en milieu

Katoen is een landbouwproduct. Om te zorgen dat de katoenplanten niet worden aangetast door beestjes wordt de katoenplant hevig bespoten met allerlei slechte chemische bestrijdingsmiddelen. Niet goed voor het katoengewas, het milieu, de katoenboeren en de lokale bevolking. 

De chemicaliën putten de bodem steeds meer uit en vervuilen het grondwater en de lucht. Dit maakt katoen tot het meest vervuilende landbouwproduct in de wereld. Een van de grote problemen is dat de lokale boeren niet weten hoe ze moeten omgaan met pesticiden zoals Europese boeren dat doen. Ze werken vaak onbeschermd, en wassen zich zelf niet met warm water waardoor de gifstoffen in de huid trekken en na een aantal jaar ernstig ziek worden.

Biologisch katoen is gewone katoen maar dan verbouwd zonder pesticiden. Om ervoor te zorgen dat het gewas niet wordt opgegeten door beestjes worden er andere insecten ingezet om deze schadelijke insectenpopulaties tegen te gaan. Ongedierte wordt ook bestreden door het toepassen van botanische plantenextracten. En er vindt veel wisselteelt plaats om de voedingsstoffen die in de grond zitten te behouden. Voor biologische landbouw gelden ook strengere regels voor het gebruik van water. Het waterverbruik is aanzienlijk minder ten opzichte van regulier katoen; er is maar liefst 76% minder water nodig voor het verbouwen van biologisch katoen, omdat er voornamelijk gebruik wordt gemaakt van regenwater voor het groeien. Daarnaast verbruikt biologisch katoen 62% minder energie.

Biologisch katoen wordt ook weer ouderwets met de hand geplukt. Want om het machinaal te kunnen plukken moet chemisch ontbladeringsmiddel worden gebruikt en dat is natuurlijk niet toegestaan.

Zendee verkoopt kleding die gemaakt is van biologische katoen, en er wordt gelet op de bijbehorende keurmerken. Zo weten we zeker dat wat we verkopen, ook echt goed is.

Biologisch katoen en mensen

Zoals al eerder vermeld eisen het gebruik van giftige bestrijdingsmiddelen die gebruikt worden bij het telen van "gewone" katoen hun tol op de gezondheid van de arbeiders en de mensen die in de omgeving wonen. De omstandigheden in de reguliere katoenindustrie zijn erbarmelijk. Daarnaast komen de giftige stoffen in het drinkwater van de mensen; wat gezondheidsproblemen met zich meebrengt. Bij biologisch katoen gaat dit gelukkig anders!

Bij biologisch katoen :

–  Wordt er geen gebruik gemaakt van kinderarbeid

– Ontvangen de boeren die aan het katoen werken een eerlijke behandeling

– Wordt er gelet op het welzijn van de andere arbeiders in het proces

  

Biologisch katoen en jouw gezondheid

Ben je nog niet overtuigd? Onthoud dan dat het dragen van biologisch katoen ook voordelen heeft voor jou! Allereerst help je mee aan een gezondere aarde en leefomgeving voor de katoenboeren, maar het is ook nog eens beter voor je huid! Want zeg eerlijk; het is toch fijner om kleding te dragen die vrij zijn van toxische stoffen? Daarnaast voelt biologisch katoen veel zachter aan, gaat langer mee en het is zeer ademend voor de huid. Wedden dat je niet anders meer wilt?

Wasvoorschriften

Biologisch katoen kun je net als gewoon katoen wassen op 30 graden. Een lage temperatuur en een kort wasje is ook beter voor het milieu. Je kunt beter de droger laten staan om krimp te voorkomen en energie te besparen. 

Het keurmerk 

We kopen alleen stoffen in die een keurmerk hebben. Bekende keurmerken zijn GOTS (Global Organic Textile Standard) en Oeko-tex.