GOTS - biologisch katoen

 

Zendee heeft ook dameskleding van biologisch katoen met het GOTS keurmerk. Jurken, rokken, vesten, shirts en bijpassende leggings. Wat is het verschil met niet biologische katoen? Biologisch katoen is geteeld zonder het gebruik van landbouwgif als pesticiden.

Wat is biokatoen

Katoen is een landbouwproduct. Om te zorgen dat de katoenplanten niet worden aangetast door beestjes wordt de katoenplant hevig bespoten met allerlei slechte chemische bestrijdingsmiddelen. Niet goed voor het katoengewas, het milieu, de katoenboeren en de lokale bevolking. De chemicaliën putten de bodem steeds meer uit en vervuilen het grondwater en de lucht. Dit maakt katoen tot het meest vervuilende landbouwproduct in de wereld. Een van de grote problemen is dat de lokale boeren niet weten hoe ze moeten omgaan met pesticiden zoals Europese boeren dat doen. Ze werken vaak onbeschermd, en wassen zich zelf niet met warm water waardoor de gifstoffen in de huid trekken en na een aantal jaar ernstig ziek worden. 

Natuurlijke teeltmethode

Biologisch katoen is gewone katoen maar dan verbouwd zonder pesticiden. Om ervoor te zorgen dat het gewas niet wordt opgegeten door beestjes worden er andere insecten ingezet om deze schadelijke insectenpopulaties tegen te gaan. Ongedierte wordt ook bestreden door het toepassen van botanische plantenextracten. En er vindt veel wisselteelt plaats om de voedingsstoffen die in de grond zitten te behouden. Voor biologische landbouw gelden ook strengere regels voor het gebruik van water.

Biologisch katoen wordt ook weer ouderwets met de hand geplukt. Want om het machinaal te kunnen plukken moet chemisch ontbladeringsmiddel worden gebruikt en dat is natuurlijk niet toegestaan.

Zendee verkoopt kleding die gemaakt is van biologische katoen, en er wordt gelet op de bijbehorende keurmerken (wij werken met het GOTS keurmerk). Zo weten we zeker dat wat we verkopen, ook echt goed is.

Kleding van biologisch katoen gaat langer mee als gevolg van de natuurlijke samenstelling. De vezels van het katoen worden niet afgebroken door de chemicaliën waardoor de vezel sterk blijft en niet afbreekt. Bovendien is organic cotton zachter, dikker en steviger waardoor het minder snel slijt. Biologisch katoen is puur, natuurlijk en zeer ademend voor de huid. 

Wat betekent dit voor jou? Jij kan heel makkelijk meehelpen aan een gezondere aarde en mensen, door kleding te kopen gemaakt van biologisch katoen. Je helpt zo uitdroging van de aarde tegen te gaan en de gezondheid van katoenboeren en hun omgeving te verbeteren, en dat is natuurlijk wel een fijn idee! En je helpt ook jezelt want omdat de stoffen vrij zijn van toxische stoffen is het dus veilig voor je huid!

Wasvoorschriften

Biologisch katoen kun je net als gewoon katoen wassen op 30 graden. Een lage temperatuur en een kort wasje is ook beter voor het milieu. Je kunt beter de droger laten staan om krimp te voorkomen en energie te besparen. 

Het keurmerk GOTS

GOTS (Global Organic Textile Standard) is ontwikkeld om biokatoen en andere biologisch geteelde vezels verder te produceren tot een duurzaam kledingstuk of textiel.

Meer informatie over GOTS: klik hier