Denk jij bij biologisch ook aan eten en geitenwollen sokken? Wat je misschien nog niet wist is dat ook stoffen biologisch kunnen zijn. Wil je nu wel eens weten wat het verschil is tussen biologische katoenen stoffen en “gewone” stoffen? Lees dan even mee. Dan weet je ook meteen waarom Zendee zoveel mogelijk biologisch katoen gebruikt :-).
Biologisch katoen en milieu
Katoen is een plant. Net zoals iedere andere plant moet deze groeien. En net zoals iedere andere plant is deze vatbaar voor ziektes en ongedierte. Bij het verbouwen van katoen worden dan ook veel bestrijdingsmiddelen gebruikt. Al deze chemicaliën verontreinigen de bodem en zorgen voor enorme milieuvervuiling. Bij biologisch katoen is het gebruik van dit soort middelen verboden.
Een van de grote problemen is dat de lokale boeren niet weten hoe ze moeten omgaan met pesticiden zoals Europese boeren dat doen. Ze werken vaak onbeschermd, en wassen zich zelf niet met warm water waardoor de gifstoffen in de huid trekken en na een aantal jaar ernstig ziek worden.
Biologisch katoen is gewone katoen maar dan verbouwd zonder pesticiden. Om ervoor te zorgen dat het gewas niet wordt opgegeten door beestjes worden er andere insecten ingezet om deze schadelijke insectenpopulaties tegen te gaan. Ongedierte wordt ook bestreden door het toepassen van botanische plantenextracten. En er vindt veel wisselteelt plaats om de voedingsstoffen die in de grond zitten te behouden. Voor biologische landbouw gelden ook strengere regels voor het gebruik van water. Het waterverbruik is aanzienlijk minder ten opzichte van regulier katoen; er is maar liefst 76% minder water nodig voor het verbouwen van biologisch katoen, omdat er voornamelijk gebruik wordt gemaakt van regenwater voor het groeien. Daarnaast verbruikt biologisch katoen 62% minder energie.
Biologisch katoen wordt ook weer ouderwets met de hand geplukt. Want om het machinaal te kunnen plukken moet chemisch ontbladeringsmiddel worden gebruikt en dat is natuurlijk niet toegestaan.
Praktisch iedere stof wordt geverfd. Om kleding te keuren worden er azokleurstoffen gebruikt. Op zichzelf zijn die niet schadelijk,maar als die gesplitst moeten worden in amines, gaat het fout. Veel van deze amines hebben namelijk kankerverwekkende eigenschappen. Als de stof dan is geverfd wordt deze vaak nog gefixeerd. Dat houdt in dat kleuren niet gaan uitlopen en vermengen. Het is geen prettig verhaal, hopelijk zet het je aan tot denken en koop je bewuster je kleding.
Biologisch katoen en mensen
Zoals al eerder vermeld eisen het gebruik van giftige bestrijdingsmiddelen die gebruikt worden bij het telen van “gewone” katoen hun tol op de gezondheid van de arbeiders en de mensen die in de omgeving wonen. De omstandigheden in de reguliere katoenindustrie zijn erbarmelijk. Daarnaast komen de giftige stoffen in het drinkwater van de mensen; wat gezondheidsproblemen met zich meebrengt. Bij biologisch katoen gaat dit gelukkig anders!
Bij biologisch katoen :
– Wordt er geen gebruik gemaakt van kinderarbeid
– Ontvangen de boeren die aan het katoen werken een eerlijke behandeling
– Wordt er gelet op het welzijn van de andere arbeiders in het proces
Biologisch katoen en jouw gezondheid
Ben je nog niet overtuigd? Onthoud dan dat het dragen van biologisch katoen ook voordelen heeft voor jou! Allereerst help je mee aan een gezondere aarde en leefomgeving voor de katoenboeren, maar het is ook nog eens beter voor je huid! Want zeg eerlijk; het is toch fijner om kleding te dragen die vrij zijn van toxische stoffen? Daarnaast voelt biologisch katoen veel zachter aan, gaat langer mee en het is zeer ademend voor de huid. Wedden dat je niet anders meer wilt?
Wasvoorschriften
Biologisch katoen kun je net als gewoon katoen wassen op 30 graden. Een lage temperatuur en een kort wasje is ook beter voor het milieu. Je kunt beter de droger laten staan om krimp te voorkomen en energie te besparen.
Enkele keurmerken
GOTS
GOTS (Global Organic Textile Standard) is een keurmerk voor biologisch katoen. GOTS-stoffen zijn beter voor mens en milieu. Ze worden geproduceerd zonder genetisch gemodificeerd zaad, schadelijke pesticiden en kleurstoffen. Even belangrijk: dwang- en kinderarbeid zijn uitgesloten.
Tencel™
Dit textielmerk staat voor ecologisch verantwoorde stoffen en voldoet aan de richtlijnen van het Europees Ecolabel. Hun stoffen worden geproduceerd met een lagere milieubelasting op het gebied van grondstoffen, energie en afval. Het productiewater komt niet in de natuur terecht. De garens worden gemaakt van duurzame beukenhoutvezels.
Oeko-Tex ®
Oeko-Tex ® voert een streng beleid tegen schadelijke stoffen in textiel. Doordat ze aan strenge standaarden en kwaliteitseisen voldoen, weet je zeker dat de stoffen geen schadelijke chemicaliën bevatten. Het resultaat is een aangenaam product voor de huid en de gezondheid.